eSzemélyi az Okos Okmány!


Hírek

Megjelent az eSzemélyi Kliens 1.6-os verziója.

A 2016. január 1-je óta forgalomban lévő elektronikus személyazonosító igazolvány (eSzemélyi) által igénybe vehető szolgáltatások köre folyamatosan bővül. 2021-ben felmenő rendszerben megújul a kártyatestbe épített chip, melynek köszönhetően az újonnan kibocsátott igazolványok sokkal gyorsabbak lesznek.

eSzemélyivel vehetők át a könyvelt postai levélküldemények.

A Magyar Posta új elektronikus levélkézbesítési szolgáltatásánál is érdemes használni az elektronikus személyazonosító igazolványt. A könyvelt levélküldemények átvételekor nemcsak a címzett azonosítását könnyítheti meg az eSzemélyi, hanem elektronikus aláírás funkciójának köszönhetően kézi aláírásra sincs szükség.

Már a személyi azonosítót és a lakcímet is tartalmazza az újonnan kiállított eSzemélyi tároló eleme

Már az igénylő személyi azonosítója és a lakcíme is rögzítésre kerül az újonnan kiállított állandó személyazonosító igazolványok (eSzemélyi) tároló elemén, ezáltal ezek az adatok is kiolvashatóak az eSzemélyi chipjéből, viszont az okmány felületén nem jelennek meg. Ezáltal az ügyintézés gyorsabbá, gördülékenyebbé válhat.

Már utólag is igényelhet e-Aláírás és időbélyegzés szolgáltatást!

Az elektronikus aláírás és időbélyegzés szolgáltatás igénylésére korábban kizárólag az okmány igénylésével egy időben kerülhetett sor, felhívjuk szíves figyelmüket, hogy már lehetőségük van az e- Aláírás megújítására és utólagos igénylésére az okmányirodai és kormányablak hálózat ügyfélszolgálatain.

Utazzon eSzemélyivel a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon

A Budapest és Pusztaszabolcs között rendszeresen vonattal utazók mostantól új típusú személyazonosító igazolványukon (eSzemélyi), elektronikus adatként tárolhatják bérletüket. A közösségi közlekedési szolgáltatók közül elsőként a MÁV-START teszteli a fejlesztést a gyakorlatban is. A Budapest-Pusztaszabolcs vonalra Budapest-Déliben, Pusztaszabolcson és Százhalombatta mobilpénztárban nyílik lehetőség bérletét úgy megvásárolni, hogy az az új személyazonosító igazolvány chipjében tárolódik.

eSzemélyi fejlesztői nap

Az eSzemélyihez kapcsolódó elérhető és bevezetésre kerülő lehetőségekről, használható megoldásokról tartanak bemutatót a fejlesztésben résztvevők egy workshop keretében 2017. január 25-én.

eSzemélyi PUK kód nélküli PIN kód aktiválás és csere

2016. november 14-étől elérhetővé vált az okmányiroda és kormányablak ügyfélszolgálatokon a PUK kód nélküli PIN kód csere. Ennek segítségével megtörténhet a PIN kódok aktiválása és cseréje azok számára is, akik esetlegesen elvesztették a PUK kódjukat tartalmazó kód kártyát.

Már időbélyeg szolgáltatás is igénybe vehető az eSzemélyihez

A megújult személyazonosító igazolvánnyal egy újabb hasznos szolgáltatás vált elérhetővé az állampolgárok számára díjmentesen, amelynek segítségével hosszabb távon még biztonságosabbá válik az elektronikus ügyintézés az eSzemélyi e-aláírás funkciójának használatával.

Letölthető a Kártyaolvasó alkalmazás (eSzemélyi Kliens)

A kártyaolvasó alkalmazás jelenleg letölthető verziója alkalmas a PIN kódok aktiválására és cseréjére. Az e-aláírás funkció kezelésére az alkalmazás következő verziója lesz elérhető, amelynek publikálásáról a honlapon tájékozódhat.
Az alkalmazás jelenlegi verziója az alábbi operációs rendszereket támogatja: Windows 7, 8, 8.1
Az alkalmazással kapcsolatos részletes információkat a https://eszemelyi.hu/kartyaolvaso/kartyaolvaso_alkalmazas menüpont alatt  talál.

Lépcsőzetesen bevezetésre kerülő szolgáltatások

A megújult személyazonosító igazolvánnyal a jövőben számos új szolgáltatás válik elérhetővé az állampolgárok számára, amelyeknek köszönhetően kényelmesebben, egyszerűbben, gyorsabban intézhetik közigazgatási ügyeiket is. Mondhatjuk úgy is, hogy az állampolgárok egy kulcsot kapnak az államtól az elektronikus ügyintézési térbe való belépéshez, amivel új korszak kezdődik a hazai elektronikus ügyintézés történetében. A tároló elemhez kapcsolódó funkciók segítségével az állampolgárok további új, az elektronikus ügyintézés elterjedését célzó, a jövő év elejétől lépcsőzetesen bevezetésre kerülő szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyek közül január hónapban az alábbiak valósulnak meg:

Átadták az első új típusú személyazonosító igazolványt

Hatalmas az érdeklődés, egy hét alatt több mint 39 ezren igényelték az új okmányt. Az első igazolványok el is készültek, mivel a kiállítás ideje jelentősen rövidült, az eddigi 20 nap helyet már csak 8 napot kell várnia az igénylőnek az új okmányára. Az első új típusú személyazonosító igazolványt Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, ünnepélyes keretek között adta át a KEKKH dísztermében.