Hamarosan akár 50 millió forint értékig lehet elektronikusan aláírt szerződést kötni az eSzemélyi segítségével

Az eSzemélyihez ingyenesen igényelhető elektronikus aláírással – a 2020. február 13-tól hatályba lépő jogszabály-módosítás szerint – akár 50 millió forint értékű szerződés is elektronikus úton hitelesen aláírható.

A vonatkozó jogszabály – 414/2015. (XII.23.) Korm. rendelet – 2020. február 13-tól hatályba lépő változására tekintettel, az egy aláírással tehető pénzügyi kötelezettségvállalás maximális mértéke 10 000 euróról (~3,3 millió forint) 50 millió forintra módosul. A változás lehetőséget teremt arra, hogy az eSzemélyi segítségével széles körben kerüljön szerződés elektronikus úton aláírásra.

Az okmányhoz az igénylés során ingyenesen lehet kérni az eAláírás funkciót, és az aktiválás után egy erre szolgáló kártyaolvasó segítségével, valamint a funkció használatához szükséges alkalmazások telepítésével könnyedén létrehozható az elektronikusan hitelesített dokumentum.

Az eAláírás szolgáltatás utólagosan is ingyenesen igényelhető bármely kormányablak és okmányiroda ügyfélszolgálatán.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a díjmentes szolgáltatást csak természetes személyek vehetik igénybe, illetve a szolgáltató az eAláírás mellett ingyenesen nyújt időbélyeg szolgáltatást is, amely lehetővé teszi a természetes személy elektronikus aláírása mellett az aláírás időpontjának hiteles igazolását is.

Az elektronikusan aláírt, hitelesített dokumentum tehát fontos eleme a teljesen elektronikus ügyintézésnek. Elég tehát egy kártyaolvasó, valamint egy aláíró alkalmazás, és az eAláírás funkcióval ellátott eSzemélyi okmányukkal egy mozdulattal hitelesíthetünk magánszemélyként például olyan elektronikus formában elküldött (pl. ingóság adásvételi) szerződést, kérelmet, amelyet papír alapon többször is alá kellene írnunk saját kezűleg.

A szolgáltatásról és használatáról, valamint az okmányról minden részletes információ megtalálható a www.eszemelyi.hu oldalon. Kérdés esetén pedig a Kormányzati Ügyfélvonal 1818-as számán várják az állampolgárok hívásait.

eSzemélyi az Okos Okmány