eSzemélyiM mobilapplikáció

Az eSzemélyiM mobilalkalmazás jelentősen megkönnyítheti az eSzemélyi okmány elektronikus funkcióinak használatát.

eSzemélyiM mobilapplikáció

Az ingyenes, magyar és angol nyelvű mobilapplikáció letölthető a Google Play Áruházból (Android), valamint az Apple App Store-ból (iOS):

Az eSzemélyiM használatához az alábbi főbb paraméterekkel rendelkező okostelefon szükséges:

 • legalább Android 7 vagy iOS 13 verziójú operációs rendszer
 • NFC olvasási képesség
 • Internetkapcsolat – közös hálózaton a számítógéppel

A mobilapplikáció funkciói

Az eSzemélyi okmány elektronikus funkcióival számos szolgáltatás elérhető. Az eSzemélyiM applikáció segítségével már speciális kártyaolvasó nélkül is elérhetőek az okmányon tárolt információk. Az eSzemélyiM a következő főbb funkciókkal támogatja az okosokmány használatát:

eSzemélyiM mobilapplikáció

Segítségével aktiválható az okmány igénylésekor kapott eAzonosításhoz és – amennyiben megigényelte – eAláíráshoz szükséges PIN-kód. Így speciális USB-s kártyaolvasó hiányában sem kell külön befáradnia ezért a kormányablakba vagy okmányirodába. Emellett az alkalmazásban lehetőség van a már aktivált PIN-kód módosítására, vagy a már letiltott PIN-kód – PUK-kóddal történő – feloldására is.

Meggyőződhet arról, hogy az eSzemélyi chipjén van-e a Szolgáltatásazonosító (a közösségi közlekedésben egyes szolgáltatóknál ez a feltétele az eSzemélyi napijegyként vagy bérletként történő használatának), illetve érvényes-e az eAláíráshoz szükséges tanúsítvány.

Ellenőrizheti a chipen tárolt személyes adatokat, amelyeket az eAzonosítás során olvashatnak ki az erre jogosult szervek. Nemcsak az okmányon látható adatok megjelenítésére van így lehetőség, hanem azokra az adatokéra is, amelyek kizárólag a chipen vannak tárolva: ilyen például a lakcím, a személyi azonosító, a TAJ-szám, az adóazonosító, illetve az opcionálisan megadott vész esetén értesítendő telefonszámok. Ehhez a funkcióhoz internetkapcsolat is szükséges.

Az alkalmazással  – Android telefon és Windows vagy Linux operációs rendszerű PC esetében – kártyaolvasóként is használható az okostelefon, amely így képes kiváltani a speciális USB-s kártyaolvasókat. Az eSzemélyiM és a támogató alkalmazások segítségével elektronikus azonosítás, illetve elektronikus aláírás is végezhető a számítógépen.

A mobilalkalmazással kapcsolatos – így a mobiltelefon kártyaolvasóként használatáról is – részletes tájékoztatást az eSzemélyiM mobilapp Felhasználói kézikönyve, valamint az alkalmazás Információk menüpontja nyújt.


Kártyaolvasás folyamata – Android

Az eSzemélyiM mobilapplikáció segítségével már kártyaolvasóként is használhatja okostelefonját, amely így képes kiváltani a speciális USB-s kártyaolvasókat. A kártyaolvasás funkció kizárólag Android rendszerű okostelefonokon elérhető.

Használja Android telefonját kártyaolvasóként!

1. Előkészületek a számítógépen

 • Töltse le, majd telepítse az eSzemélyi Kliens kártyakezelő alkalmazást!
 • Töltse le, majd telepítse a kártyaolvasó segédprogramot!
 • Futtassa a Virtual Smart Card QR generator programot! (felugró ablakban megjelenik a kapcsolódáshoz szükséges HOST név és a PORT szám, valamint böngészőben a QR kód)

2. Előkészületek az Android telefonon

 • Telepítse Android telefonjára az eSzemélyiM mobilapplikációt!
 • Legyen bekapcsolva a telefonon az NFC funkció.
 • Csatlakoztassa telefonját a számítógéppel azonos WIFI hálózatra!

3. Kezdődhet a kártyaolvasás

 • Nyissa meg az eSzemélyiM appot a telefonján, majd válassza ki a Kártyaolvasó menüpontot!
 • A Beolvasás gombot választva beolvashatja a számítógépén megjelenő QR kódot, vagy telefonján kitöltheti a HOST és a PORT mezőt a számítógépén megjelenő adatokkal. 
 • Tartsa az eSzemélyit a telefonja hátoldalához, az NFC érintkezési ponthoz! Ha nem találja a megfelelő helyet, próbálja meg lassan mozgatni a kártyáját.

4. Sikeres csatlakozás után

 • Amennyiben csatlakozása sikeres, a folyamatos kártyakapcsolat érdekében ne mozdítsa el az igazolványát!
 • A stabil kártyakapcsolat a számítógépen ellenőrizhető, zöld pipák jelzik az eSzemélyi Kliens programban.

Gyakran Ismételt Kérdések