eSzemélyi Kliens új verziók bevezetése és az 1.5 előtti verziók támogatásának megszüntetése!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2018. szeptember 7-én publikálásra került az eSzemélyi Kliens Kártyaolvasó alkalmazás legújabb, 1.5-ös verziója. A kapcsolódó telepítő csomagok a https://eszemelyi.hu/letoltesek oldalon érhetőek el, a „Letölthető alkalmazások” menüpont alatt.

A fejlesztések eredményeképpen az új eSzemélyi kliensben az alábbi módosítások történtek:
Az új eSzemélyi Kliens verzióban a felhasználói felületen már a közlekedési azonosító ellenőrzése funkció menüpont is elérhető!

A személyazonosító igazolvány technológiai kialakításának köszönhetően kompatibilis a közösségi közlekedési rendszerekkel, amelyek a szolgáltatásaikat a Nemzeti Egységes Kártyarendszer keretein belül nyújtják. A 2016. január 1. és 2016. november 14. között kibocsátott okmányok olyan tároló elemmel (chip) rendelkeznek, amelynek sajátossága, hogy technikailag önállóan nem alkalmas a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevételére, ezért szükséges, hogy a szolgáltatás igénybevételének alapjául szolgáló alkalmazás a használat előtt feltöltésre kerüljön az eSzemélyire.

A 2016. november 14-étől kiállított személyazonosító igazolványokra a funkciót támogató speciális applikáció már az előállítás során automatikusan elhelyezésre kerül, így azok már önmagukban megfelelőek a közösségi közlekedési funkció igénybevételéhez. Az alkalmazásból egy egyedi azonosító (közlekedési azonosító) olvasható ki, a kiolvasáshoz nincs szükség sem CAN, sem PIN kód megadására.

A közlekedési funkció ellenőrzése során az új eSzemélyi Kliens megvizsgálja, hogy az adott eSzemélyi igazolvány tartalmazza-e a Közlekedési azonosító kiolvasásához szükséges alkalmazást.

Amennyiben a fenti alkalmazás telepítésére lenne szükség, kérjük, tekintse meg a továbbiakat a
https://eszemelyi.hu/kartya_funkcioi/kozossegi_kozlekedesi_funkcio  oldalon.Az eSzemélyi Kliens felhasználói felülete az eAláírás tanúsítvány lejárati idejének ellenőrzésével is bővült.

Az eAláírás tanúsítvány lejárati idejének közeledte, vagy lejárta esetén a felhasználó figyelmeztetést kap az új eSzemélyi Kliens verzióban. Az említett új ellenőrzések, illetve az azokkal kapcsolatos esetlegesen megjelenő figyelmeztetető ablakok nem érintik az eAzonosítás szolgáltatás helyes működését.

Az eSzemélyi Kliens 1.5. előtti verzióinak támogatásának megszűnése

Az eSzemélyi Kliens 1.5. előtti verzióinak támogatásának megszűnésének időpontja: 2018. november 19. Az eSzemélyi eAzonosítás funkciója az 1.5-nél régebbi eSzemélyi Kliens verziókkal már nem lesz kompatibilis, az elektronikus azonosítási szolgáltatás nem fog működni. Kérjük a kedves felhasználókat, hogy a megfelelő működés érdekében frissítsék az eSzemélyi Kliens alkalmazásaikat!

Az új az eSzemélyi Kliens automatikus frissítése az eSzemélyi Kliens beállításaitól függően jelenik meg, amely a „Beállítások” menüpontban ellenőrizhető. Amennyiben az „Induláskor keressen frissítéseket” opció engedélyezve van, akkor induláskor felugrik az elérhető új verzióról szóló tájékoztató ablak. Az engedélyezett beállítástól függetlenül a „Frissítések ellenőrzése” gombra kattintva bármikor ellenőrizhető, hogy van-e elérhető frissítés.