eSzemélyi az Okos Okmány!


Közösségi közlekedési szolgáltatások igénybevétele eSzemélyivel


Az eSzemélyi közösségi közlekedési funkciója

A 2016. január 1-jétől kiállított személyazonosító igazolvány (eSzemélyi) már elektronikus adattároló egységet (chipet, tároló elemet) is tartalmaz. Az okmány különböző funkciókkal rendelkezik, amelyekhez több szolgáltatás is kapcsolódik. Az eSzemélyi tároló elemében rögzített szolgáltatásazonosítónak köszönhetően kompatibilis a közösségi közlekedési rendszerekkel, így az okmány elektronikus jegyként vagy bérletként is használható a tömegközlekedési eszközökön.
A 2016. január 1. és 2016. november 14. között kiállított okmányok chipje még nem tartalmaz szolgáltatásazonosítót, kivéve, ha azt utólag felírták rá. A 2016. november 14-étől kiállított eSzemélyikre a szolgáltatásazonosító már automatikusan elhelyezésre kerül.

Hogyan történik a szolgáltatásazonosító utólagos felírása?

Annak érdekében, hogy a 2016. november 14. előtt kiállított okmányok is használhatóak legyenek a közösségi közlekedésben elektronikus jegyként vagy bérletként, a szolgáltatásazonosító utólagos felírása szükséges az eSzemélyi tároló elemére.
A szolgáltatásazonosító utólagos felírására az alábbi módokon van lehetőség:

  • személyesen, a rendszerhez már csatlakozott közösségi közlekedési szolgáltatók (MÁV, DKV) kijelölt jegypénztáraiban vagy
  • elektronikus úton, a Személyre szabott Ügyintézési Felületen, megfelelő kártyaolvasó eszköz és az eSzemélyi Kliens kártyakezelő alkalmazás segítségével. (A telepítéshez műszakilag és alkalmazhatóság szempontjából bevizsgált kártyaolvasók listáját ITT, a kártyaolvasók használatához és az eSzemélyi Kliens kártyakezelő alkalmazás telepítéséhez szükséges leírást pedig IDE kattintva érheti el.)
A szolgáltatásazonosító felírásához az állampolgárnak meg kell adnia az eSzemélyi azonosítás funkcióhoz tartozó PIN kódot. A szolgáltatásazonosító minden esetben azonnal, ingyenesen feltelepül az igazolványra.

Hol használható jelenleg az eSzemélyi  közösségi közlekedési funkciója?

Az eSzemélyi közösségi közlekedési funkciója jelenleg a MÁV-Startnál és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nél működik. Ezeknél a társaságoknál az utazási bérleteket az eSzemélyihez is hozzá lehet rendelni, így az utasnak nem kell a papíralapú bérletet őriznie, magánál tartania.
A MÁV-Start-nál 2019. október 21-től már országosan használhatóak a digitális vasúti bérletek, amelyeket a jegypénztárakban rendelnek az eSzemélyi okmányhoz. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nél 2017 utolsó negyedévétől kezdődően kapcsolhatóak össze az utazási bérletek az eSzemélyivel.