eSzemélyi az Okos Okmány!


Közösségi közlekedési szolgáltatások igénybevétele eSzemélyivel


Az eSzemélyi közösségi közlekedési funkciója

A 2016. január 1-jétől kiállított személyazonosító igazolvány már elektronikus adattároló egységet (chip-et) is tartalmaz. Az okmány több funkcióval is rendelkezik, amelyekhez több szolgáltatás is kapcsolódik.
A személyazonosító igazolvány technológiai kialakításának köszönhetően kompatibilis a közösségi közlekedési rendszerekkel, amelyek a szolgáltatásaikat a Nemzeti Egységes Kártyarendszer keretein belül nyújtják.

Hogyan vehetjük igénybe ezt a funkciót?

A 2016. január 1. és 2016. november 14. között kibocsátott okmányok olyan tároló elemmel (chip) rendelkeznek, amelynek sajátossága, hogy technikailag önállóan nem alkalmas a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevételére, ezért szükséges, hogy a szolgáltatás igénybevételének alapjául szolgáló applikáció a használat előtt feltöltésre kerüljön az eSzemélyire.
A 2016. november 14-étől kiállított személyazonosító igazolványokra a funkciót támogató speciális applikáció már az előállítás során automatikusan elhelyezésre kerül, így azok már önmagukban megfelelőek a közösségi közlekedési funkció igénybevételéhez.

Hogyan történik az applikáció utólagos felírása, frissítése?

A 2016. november 14. előtt kiállított okmány esetében szükséges a közösségi közlekedés igénybevételét támogató applikáció utólagos felírása az okmány tároló elemére.
Az applikáció utólagos telepítésére, illetve az okmányra már korábban telepített alkalmazás frissítésére az alábbi módokon van lehetősége:

  • személyesen, a rendszerhez már csatlakozott közösségi közlekedési szolgáltatók (MÁV, DKV) kijelölt jegypénztáraiban vagy,
  • elektronikus úton, a Webes Ügysegéd alkalmazás, eSzemélyi (SZIG buborék) ügytípuson belül a NEK – Nemzeti egységes kártyarendszer kérelemre kattintva, a megfelelő kártyaolvasó eszköz és az eSzemélyi Kliens kártyakezelő alkalmazás segítségével.

Az applikáció felírásához az állampolgárnak meg kell adnia az eSzemélyi azonosítás funkcióhoz tartozó PIN kódot. Az applikáció felírását követően a személyazonosító igazolvány alkalmassá válik az egyes közösségi közlekedési szolgáltatók díjtermékeinek (különböző időszakra szóló bérleteinek) rögzítésére, így az utazási funkció igénybevételére. Az applikáció azonnal, ingyenesen feltelepül az igazolványra.
A telepítéséhez műszakilag és alkalmazhatóság szempontjából bevizsgált kártyaolvasók listájáról ITT, a kártyaolvasók használatához a kártyaolvasó alkalmazás (eSzemélyi Kliens) telepítéséhez szükséges leíráshoz IDE kattintva bővebben is olvashat.
A 2016. november 14-étől kiállított személyazonosító igazolványokra már az okmánygyártás során telepítésre kerül ez a speciális applikáció is, így a fentebb leírt utólagos felírás műveletet nem kell elvégezni.

Hol használható jelenleg az eSzemélyi  közösségi közlekedési funkciója?

Az eSzemélyi közösségi közlekedési funkciója jelenleg pilot jelleggel működik az alábbiakban bemutatott közösségi közlekedési szolgáltatóknál.
A közösségi közlekedési szolgáltatók közül elsőként a MÁV Zrt.-nél vette kezdetét olyan program, amelynek során lehetőség nyílik a bérleteket úgy is megvásárolni, hogy azt az új személyazonosító igazolvány elektronikus tároló eleme tartalmazza.
2017. év első negyedévétől kezdődően a Budapest Déli-pályaudvar és Pusztaszabolcs között rendszeresen vonattal utazók már akár az eSzemélyi okmányukra, elektronikus adatként feltöltött bérletet is használhatnak. A Budapest – Déli-pályaudvar, Százhalombatta (MÁV Mobilizált Jegypénztár) és Pusztaszabolcs állomásokon található jegypénztárakban biztosított az elektronikus bérletek értékesítése, illetve az okmányra történő feltöltése.
2017. második felétől, az elektronikus jegyrendszer ilyen irányú bővítése miatt ez a szolgáltatás már a Budapest – Székesfehérvár útvonalon is igénybe vehető.
2017. év utolsó negyedévétől kezdődően Debrecenben, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. által biztosított közösségi közlekedésben már eSzemélyivel is igazolható az elektronikus jegyrendszerben, hogy a felhasználó jogosult az utazásra.
Az utazás során a közlekedési azonosító az ellenőrnél lévő mobil eszköz segítségével kiolvasható az okmány tároló eleméből. Ez alapján meg állapítható, hogy az állampolgár rendelkezik-e az adott járműre, adott időben és adott viszonylatban bérlettel.