Tájékoztatás PIN kód aktiválásról és a kártyaolvasókról

Az új személyazonosító igazolvány azonosítási, illetve elektronikus aláírási funkciójának első használata előtt szükséges az egyes funkciókat az aktiváló PIN kódok segítségével aktiválni, majd ezt követően az állandó PIN kódokat beállítani. Az új személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kód aktiválása, valamint cseréje tervezetten 2016. február hónap első felében fokozatosan válik elérhetővé az okmányirodai- és kormányablak ügyfélszolgálatokon, várhatóan március hónapban pedig, elektronikus úton is elérhetővé válik az aktiváláshoz szükséges alkalmazás. Az aktiválás otthonról történő elvégzéséhez az állampolgároknak rendelkezniük kell otthoni okmányolvasóval (erről bővebben a https://eszemelyi.hu/kartyaolvaso/kartyaolvaso_altalanos_informaciok linken olvashatnak), illetve le kell tölteniük az eSzemelyi Kliens alkalmazást, amely a https://eszemelyi.hu/kartyaolvaso/kartyaolvaso_alkalmazas felületen lesz elérhető (első lépésként Windows 8.1 operációs rendszerre, majd a későbbiekben további operációs rendszerekre is).

Fontos hangsúlyozni, hogy az új személyazonosító igazolvány a PIN-kódok aktiválásától függetlenül is érvényes az okmányon található érvényességi időn belül, alkalmas a vizuális azonosításra és külföldre utazásra. Az alapfunkciók mellett a PIN kódok aktiválása nélkül is van lehetőség továbbá otthonról történő Ügyfélkapu regisztrációra, elektronikusan ellenőrizhető az okmány érvényessége, valamint az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon ellenőrizhetőek a személyazonosító igazolvány tároló elemén található adatok (ez utóbbi szolgáltatás is hamarosan elérhető lesz).

A Reiner cyberJack® RFID basis típusú készülék a Magyar Posta árusításra kijelölt postahelyein (a forgalmazásban résztvevő posták listáját a Posta honlapján tekintheti meg) és Webshop-jában 12 990 Ft-ért, a Reiner cyberJack® RFID standard HUN típusú készülék 29 990 Ft-ért a Magyar Posta Webshop-jában megvásárolható, továbbá megtalálhatóak a készülékeket árusító szaküzletekben.

http://eshop.posta.hu/storefront/kartyaolvasok-es-ado-nyomtatvanyok/kartyaolvasok/cAN0101–cAN0005–p1.html