eSzemélyi az Okos Okmány!


Nemzetközi kitekintés

Az új okmány az EU megfelelő és publikált normáit követi. A lépcsőzetesen elérendő, középtávú cél, hogy mind a magyar, mind az európai állam- és közigazgatási rendszerek, valamint gazdasági szereplők, továbbá az európai határokon átnyúló belső piac által nyújtott szolgáltatások igénybevétele is lehetővé váljon a személyazonosító igazolvánnyal.

Mindez azt jelenti, hogy a tároló elemet tartalmazó okmány a jövőben olyan szolgáltatások nyújtására is képes lesz, amelyet más uniós államok ugyanolyannak ismernek el, mint a saját országuk által nyújtott szolgáltatásokat. A gyakorlatban így magyar személyazonosító igazolvánnyal lehet elektronikusan ügyeket intézni egy más uniós állam közigazgatása irányában. Ez egy olyan jövőbemutató képesség, amely valóban határok nélküli elektronikus ügyintézési lehetőségeket biztosít.

Jelenleg nincs egységes európai szabályozás, amely kizárólagos keretet adna egy EU tagállam elektronikus azonosító kártyájának kibocsátásához. Erre tekintettel a magyar elektronikus tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolvány koncepcionális tervezése során áttekintésre került az európai nemzeti azonosító kártyák rendszere, amelynek eredményeként három, egymástól viszonylag jól elkülöníthető fejlesztési korszak határozható meg.

Ezek a korszakok egy-egy alkalmazási koncepcióval, használati funkciócsoporttal, európai interoperábilitási elképzeléssel és biztonsági megoldásokkal jellemezhetők.

 • 2002 - 2007

  A kulcskártya korszaka

 • 2008 - 2009

  Az ECC kezdeményezés korszaka

 • 2010. november 1-től

  Az ICAO típusú kártyák korszaka

 • A jövő:

  A jövő: az egységes azonosítási platform