eSzemélyi az Okos Okmány!


Mit tartalmaz a tároló elem?

A tároló elemet tartalmazó, (vizuális és elektronikus) személyazonosításra és elektronikus aláírásra alkalmas okmány bevezetésének alapvetően két fő célja van:

  • egyrészt az okmány biztonságának növelése,
  • másrészt az elektronikus kormányzás és az elektronikus ügyintézés egy újabb, széles körűen használható, az európai határokon átnyúló belső piac által nyújtott szolgáltatások igénybevételét is biztosító alapeszközének megteremtése.

A fentiek érdekében a 2016. január 1-jétől bevezetésre került állandó személyazonosító igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, további vizuális elemekkel bővült, valamint tároló elemmel rendelkezik.

A legkönnyebben úgy lehet ezt szemléltetni, hogy az új állandó személyazonosító igazolvány (okmány) tartalmaz egy apró kis számítógépet, amelyen az adatok biztonságosan tárolhatóak. Ez a kis számítógép nem rendelkezik saját kijelzővel, ezért az adatok megismerése (megjelenítése) érdekében csatlakoznia kell valamilyen számítógéphez (erre szolgál az kártyaolvasó), amely saját kijelzőjén megjeleníti az adatokat.

Az okmányba épített magas biztonságú elektronikus tároló elem (chip) – a tartalmát képező adatok szerinti funkcióknak megfelelően – különböző alkalmazási területekkel rendelkezik. A tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvány az európai követelményeknek is megfelelő, multi-applikációs, elektronikus személyazonosító okmányként került kialakításra. Ez azt jelenti, hogy az okmány több funkcióval rendelkezik, és az egyes funkciókhoz pedig több szolgáltatás kapcsolódik.

Az új személyazonosító igazolványhoz a funkcióihoz kapcsolódó szolgáltatások lépcsőzetes bevezetésén keresztül egyszerre kínál majd a jelenlegi személyazonosító igazolvány mintáját követő analóg, és a mai kor vívmányainak megfelelő, az európai térbe illeszkedő, jövőbe mutató digitális eszközt az állampolgárok számára a mindennapi ügyintézéshez. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi személyazonosítási funkció megtartása mellett alkalmassá válik az elektronikus ügyintézés alapját jelentő, elektronikus térben történő személyazonosítás megvalósítására, illetve elektronikus szolgáltatások igénybevételére. Ennek köszönhetően az elektronikus tároló elemet tartalmazó új okmány az elektronikus ügyintézés, mainál jóval szélesebb körű használatát elősegítő kulcsfontosságú eszköz lehet.

A különböző funkciókat megtestesítő adatcsoportok egymástól elkülönítetten kerülnek tárolásra. A különböző kártyafunkciók közül mindig csak az az egy lehet aktív, amelyet adott kártyaolvasó oldaláról megszólítottak, és amelyhez az elfogadói jogosultsági feltételek biztosítottak azzal a korlátozással, hogy az e-aláírás funkció kizárólag a polgár számára lesz hozzáférhető. A kártyát úgy is felfoghatjuk, mintha az egyes funkciókhoz tartozó adatok egy szekrény fiókjaiban lennének elhelyezve, minden fiók önállóan saját kulccsal zárható, és egyszerre csak egy fiókot használhatunk.