eSzemélyi az Okos Okmány!


Az ePASS (elektronikus úti okmány) funkció

Az úti okmány kártyafunkció komfortosabbá teszi a magyar állampolgárok európai utazásait, ugyanis az okmány (akár csak a korábbi, kártya formátumú személyazonosító igazolvány) minden olyan határátlépésnél felhasználható, ahol a schengeni vagy más államközi egyezmények ezt lehetővé teszik. Az eSzemélyi kényelmi funkciója abból áll, hogy ezekben az országokban az eSzemélyi segítségével lehetőség van automatizált határbelépésre is (Automated Border Control – ABC), amely által a rendszernek köszönhetően gyorsabb és gördülékenyebb határátlépés valósul meg.

Az okmány ezen funkciója a használatban lévő személyazonosító igazolványok által is gyakorolható utazási jogot magasabb technikai és biztonsági szinten valósítja meg. Ez a funkció tehát nem kiváltja az útlevelet, hanem – az elektronikus térben – annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt.

Sokan átélték már azt az érzést, hogy repülőtereken, kikötőkben hosszú ideig kell sorban állni az utas-ellenőrzések lefolytatása érdekében. Egyre több ponton terjednek el az automatizált utas-azonosító rendszerek. Ezen rendszerek csak chipes okmányokkal tudnak kommunikálni, használatuk ezért eddig csak útlevéllel volt lehetséges.

Hogyan tudom használni az utazásnál az eSzemélyimet?

A személyazonosító igazolvány segítségével az állampolgár a reptéri határátlépések során az automatikus határbelépés lehetőségével is élhet oly módon, hogy a kapuhoz történő érkezést követően, a kapu kártyaolvasójához helyezi/érinti az okmányát, amelyet követően létrejön a kártyaolvasó és az okmányban lévő chip közötti kommunikáció és megtörténik a kártyaolvasó és a chip kölcsönös hitelesítése. Ezt követően a rendszer leolvassa az okmány MRZ-kódját, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, valamint az arcképet. Megtörténik az utóbbi adatok, európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

 A kapu arcfelismerési technológia használatával elvégzi az állampolgár arcképes azonosítását, vagyis a kapunál beolvasott arcképet a rendszer összeveti az okmány chipjéből kiolvasott arcképpel. Egyezés esetén a kapu kinyílik, a rendszer biztosítja az állampolgár számára az utazás lehetőségét.

Milyen országokba utazhatok eSzemélyivel?

A személyazonosító igazolvány európai országokban úti okmányként való elfogadásával kapcsolatban összefüggő információk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának Európára vonatkozó utazási tanácsai között találhatóak meg: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok


 

A személyazonosító igazolvány külképviseleti igénylésével kapcsolatban a következő linken tájékozódhat: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/allando-szemelyazonosito-igazolvany

Úti okmányokkal kapcsolatban Konzuli tájékoztatást az alábbi elérhetőségen talál: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/uti-okmanyokkal-kapcsolatos-tajekoztato
Tájékoztatót olvashat az alábbi linken, az egyes lejárt úti okmányokkal való utazás feltételeiről: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/e/b2/a0000/Lejart_uti_okmanyokkal_valo_utazas.pdf

Mire jó még az úti okmány funkció?

A fentieken túl az úti okmány kártyafunkció az egyes rendészeti feladatokat is támogathatja, mivel a személyazonosítás elektronikus megoldásai biztonságosabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé tehetik az eljáró hatóságok feladatait. Az úti okmány kártyafunkció alkalmazásával a személyazonosítás folyamata lényegesen egyszerűbbé válik, hiszen az elektronikus adathordozó segítségével a folyamat automatizálható.

Az úti okmány kártyafunkció a közúti rendészeti ellenőrzés folyamatát is képes meggyorsítani, hiszen a rendészeti szervek birtokában lévő kártyaolvasók segítségével kiolvashatóvá válnak az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amely az eszközre telepített megfelelő alkalmazás megléte esetén vizuálisan is megjeleníthető annak kijelzőjén is.