eSzemélyi az Okos Okmány!


Az e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatás igénylése, megújítása

Az e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatást Ön személyesen igényelheti a kormányablakokban és az okmányirodákban. A kérelmezés történhet az eSzemélyi igényelésével egy időben vagy utólag, amikor már rendelkezik elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal.Lehetősége van továbbá az eSzemélyihez kapcsolódó tanúsítvány megújítására is.

Az eSzemélyihez kapcsolódó elektronikus aláírás (e-aláírás) és időbélyegzés szolgáltatás igénylőjének be kell töltenie a 14. életévét.

Az igénylés során Önnek kötelezően meg kell adnia egy valós email címet. Az igényléskor Önnek döntenie kell arról, hogy a tanúsítványába belekerüljön-e az email címe. Ezt akkor célszerű kérnie, ha e-maileket is szeretne aláírni. Szintén döntenie kell arról, hogy a tanúsítványt közzé tegye-e a szolgáltató az interneten vagy sem.

Az e-aláíráshoz kapcsolódó tanúsítvány lejárati ideje 2 év, ha a kibocsátás időpontjában az eSzemélyi érvényességéből több mint 2 év van hátra. Ellenkező esetben a tanúsítvány érvényességének vége megegyezik az eSzemélyi lejárati dátumával. Megújításra a tanúsítvány lejáratát megelőző 60 napban nyílik lehetősége személyesen az okmányirodai és kormányablak hálózat ügyfélszolgálatain.

Az igényléskor borítékban kapja meg az e-aláírási funkció aktiválásához szükséges PIN kódot és a tanúsítvány esetleges visszavonásához szükséges visszavonási jelszót.

Amennyiben az eSzemélyivel egy időben igényel e-aláírás funkciót, akkor az okmány kiállításától számított 60 napon belül át kell vennie az eSzemélyit. Ellenkező esetben a szolgáltató visszavonja az eSzemélyin lévő tanúsítványt. A szolgáltatást igénybe vevő az állandó személyazonosító igazolványt és annak tároló elemén elhelyezett aláírás-létrehozó adatot és tanúsítványt átveheti személyesen a járási hivatalnál, a kijelölt kormányhivatalnál vagy a nyilvántartást kezelő szervnél, vagy az egyetemes postai szolgáltató kézbesíti részére.

TIPP! Lehetőleg olyan e-mail címet adjon meg a kapcsolattartásra, amelyet magáncélokra rendszeresen használ, és amelyet nem fog a közeljövőben megszüntetni. Az e-mail cím változást be kell jelenteni a Szolgáltatónak.