eSzemélyi az Okos Okmány!


Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Az e-aláíráshoz illetve az időbélyegzéshez szükség van egy olyan alkalmazásra is, amely ezeket a funkciókat támogatja.

Ezek egyike az ingyenes Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver (KEAASZ). A KEAASZ egy önállóan telepíthető szoftver, ami lehetővé teszi egy vagy több dokumentum aláírását és az időbélyegző létrehozását.

A KEAASZ alkalmazással ellenőrizhető a már aláírt dokumentumokon elhelyezett aláírás érvényessége, a kapcsolódó tanúsítvány adatai.

A KEAASZ csak akkor alkalmas az eSzemélyivel történő használatra, ha az eSzemélyi Kliens e-aláírást is támogató verzióját szintén telepítette a számítógépre.

A KEAASZ jelenlegi verziójának működése az alábbi operációs rendszereken támogatott:

  • Windows 7, 8, 8.1, 10
  • Linux: Ubuntu desktop 17.04, 17.10, CentOS 7, SuSE Linux 13.2, openSuSE Leap 42.3, Debian 9, Linux Mint 18.3

A támogatott platformok köre várhatóan tovább fog bővülni, a jelenleg még tesztelés alatt álló MacOS operációs rendszereken is használható verzióval.

A KEAASZ telepítése előtt telepíteni szükséges a Java futtatókörnyezet és a Microsoft .NET-keretrendszer megfelelő verzióját (Java Runtime Environment 1.8.x, Microsoft .NET Framework 4.0).

Java futtatókörnyezet (Runtime Environment) program a www.java.com weboldalról tölthető le. (A honlapon a Free Java Download gombra kattintva a rendszer automatikusan kiválasztja az operációs rendszernek és a böngészőnek megfelelő Java frissítést.)

A Microsoft .NET-keretrendszer (Framework) webes telepítője a Microsoft Letöltőközpontból, a https://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=17851  oldalról tölthető le.

Az aláírni tervezett dokumentum, adatállomány típusától függően többféle egyéb alkalmazás használata is lehetséges. Ezekről a lehetőségekről bővebben a „7. Használat” oldalon tájékozódhat.