eSzemélyi az Okos Okmány!


CVCA tanúsítvány frissítés!

Az állampolgárok személyes adatainak védelme és biztonsága érdekében, az eSzemélyin tárolt egyes személyes adatok eAzonosítás szolgáltatás használata során történő olvasásához speciális hozzáférési jogosultság szükséges, amelyet kizárólag a Belügyminisztérium ad ki az arra jogosult szervezetek részére. Az eSzemélyi minden eAzonosítás művelet előtt ellenőrzi, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e a Belügyminisztérium által jóváhagyott jogosultsággal. Az ellenőrzés alapja az eSzemélyin tárolt alap referencia-tanúsítvány, vagyis az országos ellenőrző-hitelesítő hatóság (CVCA) gyökértanúsítványa („414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet 5.§ (3) a)”).

Biztonsági okokból a CVCA gyökértanúsítványt időközönként szükséges megújítani. A CVCA Hatóság (Magyarországon a Belügyminisztérium) saját eljárásrendje szerint nagyjából három évenként rendszerint és tervezetten végrehajtja a megújítást. A megújítás az eSzemélyi Kliens használatával biztonságos módon, a normál használatba építve automatikusan megtörténik, de az állampolgár közreműködése is szükséges hozzá. Az állampolgárok számára a frissítés az eAzonosítás szolgáltatás első igénybevétele során kerül végrehajtásra, több lépésben. A frissítési lépések egyértelműek és informatívak, vezetik az állampolgárt a megújítás során. A frissítés sikeres lefutását követően nincs további teendő.

A frissítés 2018. december 12-én kerül végrehajtásra, amelyet követően az eSzemélyi Kliens végre fogja hajtani a szükséges frissítéseket minden érintett állandó, elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvány esetében a fentiek szerint.

Kérjük az állampolgárokat, hogy engedjék lefutni a szükséges frissítéseket és a frissítési folyamatot ne szakítsák meg! A frissítési folyamat 30-60 másodpercet vesz igénybe. Köszönjük előre is az együttműködést!

Milyen kockázatot jelent ez az állampolgárok számára?

A frissítés az állampolgárok számára semmilyen kockázattal nem jár!

CVCA tanúsítvány frissítésekor az eSzemélyi belső biztonsági funkciói gondoskodnak arról, hogy a CVCA gyökértanúsítvány frissítése kizárólag a Hatóság által hitelesített, és kibocsátott tanúsítvánnyal lehetséges.

Mi történik, ha nem végzik el a karbantartást?

A karbantartás elmaradása esetén az eSzemélyi nem fogja ismerni az országos ellenőrző-hitelesítő hatóság új tanúsítványát, így nem lesz képes megállapítani, hogy az eAzonosítást kezdeményező szolgáltató rendelkezik-e egy adat megismerésére vonatkozó jogosultsággal. Emiatt az okmány a karbantartás elvégzéséig minden kérést el fog utasítani, Ön a frissítés elvégzéséig nem fogja tudni igénybe venni az eAzonosítás funkciót. A karbantartás a későbbiekben is bármikor elvégezhető, de annak megtörténtéig az eAzonosítás funkció nem használható.

CVCA frissítés lépései