eSzemélyi az Okos Okmány!


Kódok és jelszavak

Hogyan lehet aktiválni az új személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kódot?

Az új személyazonosító igazolvány egyes elektronikus funkciói használatához szükség van a személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kód aktiválására, amelyhez ún. aktiváló adat szükséges. Az aktiváló adat öt számjegyből áll (a továbbiakban: aktiváló PIN kód). Az aktiváló PIN kódot az okmány igénylésekor az ügyfélszolgálaton átvett „Személyazonosító igazolvány kód kártya” tartalmazza. A tároló elemmel rendelkező állandó személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kód aktiválása személyesen az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon lehetséges.

Az aktiválás otthonról történő elvégzéséhez rendelkezni kell kártyaolvasóval (erről bővebben
a https://eszemelyi.hu/kartyaolvaso/kartyaolvaso_altalanos_informaciok linken olvashatnak), illetve le kell tölteni az eSzemelyi Kliens alkalmazást, amely
a https://eszemelyi.hu/kartyaolvaso/kartyaolvaso_alkalmazas felületen elérhető.

Vásárolnom kell kártyaolvasót a személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kód aktiváláshoz?

A PIN kód aktiváláshoz nem szükséges kártyaolvasót vásárolni, mivel az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon személyesen is lehetőség van az állandó személyazonosító igazolványhoz tartozó PIN kód aktiválására.

Mennyi idő áll rendelkezésre az aktiváláshoz?

A PIN kódok aktiválása nincs határidőhöz kötve, az okmány érvényességi ideje alatt az aktiváló PIN kód birtokában bármikor elvégezhető.

Mi történik akkor, ha az elektronikus aláíráshoz tartozó PIN kódot, valamint a PUK kódot is elvesztem?

Amennyiben nem áll rendelkezésére az elektronikus aláíráshoz tartozó PIN és PUK kód, úgy ebben az esetben személyesen az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon van lehetősége az állampolgárnak új PIN kódot beállítani. A PUK kód azonban nem pótolható, ebben az esetben, ha ismét elfelejti a PIN kódját, akkor már csak az okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon lehet feloldani.