eSzemélyi az Okos Okmány!


Adatváltozás

Mit kell tennem, ha névadataim megváltoztak, ezért állandó személyazonosító igazolványomat le szeretném cserélni?

Amennyiben a polgár érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik, és adataiban változás következett be, az adatváltozást születési, házassági anyakönyvi kivonattal, ha doktori címet szerzett, a doktori cím viselésére jogosító okirattal igazolhatja.
A személyazonosító igazolványon szereplő adat megváltozásának nyilvántartásba vételét követő 30. naptól a személyazonosító igazolvány érvénytelen. A határidőt az adatváltozás bejegyzését követő naptól kell számítani.

Megváltozott a nevem, a tanúsítvány így is érvényes-e? Mit kell tennem névváltozás esetén?

A tároló elemmel rendelkező okmányon levő érvényes tanúsítvány visszavonása új okmány igénylésekor (pl. névváltozás, elvesztett okmány pótlása esetén) automatikusan megtörténik, az okmány cseréjével együtt új tanúsítványt kell (lehet) igényelni, és új szolgáltatási szerződést kell kötni.

Mit kell tennem, ha a lakcímem megváltozott? Hogyan kerül az új lakcímem a személyazonosító igazolványom chipjére?

Személyes ügyintézés esetén új lakcím bejelentésekor nemcsak a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát) cserélik le, hanem a személyazonosító igazolvány tároló elemén is rögzítik az adatváltozást (amennyiben a polgár rendelkezik eSzemélyivel). Amennyiben a külföldi cím változásának bejelentése elektronikus úton történik, az új külföldi cím nem kerül automatikusan a személyazonosító igazolvány tároló elemére, annak rögzítésére kizárólag személyes ügyintézés útján van lehetőség.