Módosul az eSzemélyihez tartozó e-aláírás célú tanúsítványok érvényességi ideje!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a tároló elemmel ellátott személyazonosító igazolványhoz (továbbiakban: eSzemélyi) nyújtott elektronikus aláírás szolgáltatáshoz kapcsolódó tanúsítványok érvényességi ideje 2 évről 1 évre módosul.

Az e-aláírással kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó egyik nemzetközi szabvány szerint 2020. december 31-ét követően már nem javasolt az ún. „RSA” algoritmussal képzett kulcsok és tanúsítványok használata, át kell térni a biztonságosabb – ECC (Elliptic Curve Cryptography) algoritmussal képzett tanúsítványokra.

Annak érdekében, hogy 2020 végéig kivezethetőek legyenek az e-aláírás szolgáltatással rendelkező eSzemélyi okmányokon lévő RSA alapú tanúsítványok, és ezáltal elkerülhető legyen a nem megfelelő tanúsítványok visszavonása, 2019.01.01. és 2019.12.31. között az eSzemélyi okmányhoz igényelt e-aláírás szolgáltatás esetén a NISZ Zrt. egyéves tanúsítványokat fog kibocsátani az okmánytulajdonosok részére, az eddig megszokott kétéves lejárat helyett.

2020. január 1-től ismét kétéves lejáratú, de már ECC algoritmussal képzett tanúsítványok kerülnek kiadásra az eSzemélyire.Fentiekre tekintettel, 2018. december 12-től módosul a „Tájékoztató a személyazonosító igazolványhoz igényelhető e-aláírással kapcsolatos szolgáltatásokról„című tájékoztató anyag szövege, amelyet a honlap „Letölthető dokumentumok” menüpontjaiban, az eSzemélyi e-aláírás tájékoztató linkre kattintva olvashat.