Átadták az első új típusú személyazonosító igazolványt

Hatalmas az érdeklődés, egy hét alatt több mint 39 ezren igényelték az új okmányt. Az első igazolványok el is készültek, mivel a kiállítás ideje jelentősen rövidült, az eddigi 20 nap helyet már csak 8 napot kell várnia az igénylőnek az új okmányára. Az első új típusú személyazonosító igazolványt Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, ünnepélyes keretek között adta át a KEKKH dísztermében.

A korszerű, elektronikus személyazonosító igazolvány számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyeknek köszönhetően az állampolgárok kényelmesebben, egyszerűbben, gyorsabban intézhetik közigazgatási ügyeiket. Az új igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási- és adóazonosító jelüket is.

“Az új okmány kulcs lehet az állampolgárok kezében az elektronikus ügyintézési térbe való belépéshez, amit szabad belátásuk szerint vehetnek majd igénybe”- hangsúlyozta Tasnádi László rendészeti államtitkár az első új típusú okmány átadásán.

Az elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvány bevezetésének alapvetően két fő célja volt, egyrészt az okmány biztonságának növelése, másrészt az elektronikus kormányzás és az elektronikus ügyintézés egy újabb, széles körű, EU interoperábilis elérést biztosító alapeszközének megteremtése.

“A múlt héten rekordszámú okmányigénylést adtak le az állampolgárok az elmúlt évek hasonló időszakához viszonyítva.”- mondta el sajtótájékoztatóján Dr. Ignácz István. A KEKKH elnöke hozzátette, hogy a 39 204 db igényelt okmányból 94 %-a chippel ellátott, mintegy 70 %-a igényelte az ujjnyomat rögzítését, valamint minden ötödiket elektronikus aláírással kérvényeztek.

Az új személyazonosító igazolvány használatára az átállás fokozatosan történik, a polgárok jelenlegi személyazonosító igazolványuk érvényességének lejártára tekintettel vagy ettől függetlenül előterjesztett kérelmére, illetékmentesen.

Bővebb információ: https://eszemelyi.hu/