eSzemélyi az Okos Okmány!


Az új személyazonosító okmány: mi marad, és mi változik?

A hatályos jogszabályok alapján személyazonosság igazolására alkalmas okmány jelenleg a személyazonosító igazolvány, a kártya formátumú vezetői engedély, illetve az útlevél. Ezen rendszeren a 2016. január 1-jével hatályba lépett szabályozás sem változtat.

2016. január 1-jét követően is változatlanul érvényben marad az az előírás, hogy minden állampolgárnak születéstől fogva rendelkeznie kell legalább egy érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal (tehát személyazonosító igazolvánnyal, kártya formátumú vezetői engedéllyel vagy útlevéllel). Ennek megfelelően az új személyazonosító igazolvány kiváltása nem kötelező. Ha 2016. január 1-jét követően az állampolgár személyazonosító igazolványt fog igényelni, úgy számára már az új személyazonosító okmány kerül kiállításra.

Az új személyazonosító igazolványra való átállásra tehát fokozatosan, felmenő rendszerben kerül sor, a polgárok jelenlegi személyazonosító igazolványuk érvényességének lejártára tekintettel vagy ettől függetlenül előterjesztett kérelmére.

Az új személyazonosító igazolvány – ahogy jelenleg is – a jövőben is olyan hatósági igazolvány lesz, amely a polgár személyazonosságát és a vonatkozó jogszabályban meghatározott adatait közhitelesen fogja igazolni, illetve a polgár törvényben meghatározott esetekben gyakorolhatja vele a külföldre utazás jogát. Az állandó személyazonosító igazolvány emellett – új elemként – alkalmas a polgár elektronikus úton történő közhiteles azonosítására, valamint a vonatkozó jogszabályokban meghatározott kivételekkel – a polgár kérelmére – elektronikus aláírás létrehozására.

A fentiek megvalósulása érdekében a 2016. január 1-jétől bevezetésre került állandó személyazonosító igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, tároló elemmel rendelkezik.

A legkönnyebben úgy lehet ezt szemléltetni, hogy az új személyazonosító igazolvány tartalmaz egy apró kis számítógépet, amelyen az adatok biztonságosan tárolhatóak.

Ez a kis számítógép nem rendelkezik saját kijelzővel, ezért az adatok megismerése (megjelenítése) érdekében csatlakoznia kell valamilyen számítógéphez (erre szolgál az olvasó), amely saját kijelzőjén megjeleníti az adatokat.

Az okmányba épített magas biztonságú elektronikus tároló elem (chip) – a tartalmát képező adatok szerinti funkcióknak megfelelően – különböző alkalmazási területekkel rendelkezik.